Julen är kvar ett tag till

Ser på de sociala medierna hur julen plockas ned i kartonger och lådor.
Någon skrev  att det röda får dröja sig kvar ett tag till. Det längtas efter vår redan och det i den månad som brukar vara den kallaste och snörikaste månaden på året.
Idag är det trettondagen och är en del av julen. 20e knut ska julen ut heter det och det är först om en vecka.

Men jag tror mig nu veta varför julen är ute så tidigt hos många nu.
Kanske är det inte så konstigt att julen försvinner fort om man har haft julen i tanken sedan oktober som någon skrev.
Ser också att många plockar upp full jul i samband med 1a advent dvs tomtarna står på plats när första ljuset tänds i adventsljusstaken.
Då förstår jag att man är trött på julen nu.
Lite av tidens anda är det också då allt ska vara tidigare och tidigare istället för att vänta in och njuta när det är dags. Hösten är mörk och trist så många längtar efter ljuset och det trevliga som julen står för

I vårt hus har vi många födelsedagar på hösten. Först våra egna i oktober och sedan Emelies i slutet av november och först sedan det är över kommer jultankarna fram. Vi börjar med adventsljusstakarna och uteslingan till 1a advent. Sedan kommer de röda gardinerna upp och lite dukar. Luciatåget dyker upp några dagar innan lucia och julstjärnor gör sitt intåg. Först veckan innan jul kommer tomtarna och julstjärnorna upp.
Granen pyntas dagarna innan julafton och allt är komplett.

Så när nu allt ska ned igen hos oss så försvinner granen först och i år blir det nog på lördag/söndag. Den har liksom gjort sitt då.
Tomtar och annat pynt går den 20e knut men adventsljusstakarna går först i slutet av månaden. Sist försvinner de röda gardinerna med ljusslingan vid garaget och det i mitten på februari. Först då börjar vi längta mot våren. Dagarna har blivit ljusare och i slutet av februari har vi gjort premiärfika på altanen. Det är ett tidigt vårtecken.

Men idag är det trettondagen och oftast sjunger jag då. Så idag också med hela familjen på plats.

God fortsättning önskar jag er. Både på julen och nya året 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *